11de van de 11de, maar dan anders

Beste Grenszuukers en lieve Grenszuukerinnekes,

De 11de van de 11de is voor carnavalsvierders een speciale datum: da’s namelijk het begin van het nieuwe carnavalsseizoen. Het is 11de van de 11de en ik sta vur de residentie van de Grenszuukers. Helaas is de situatie iets anders dan anders. Ik sta hier namelijk helemaal alleen en dan ook nog eens vur een gesloten deur.

We weten allemaal wat er aan de hand is: Er is een virus, Corona, Covid 19 en dan is er ook nog eens een Pandemie. Als ge dat virus hed is ut echt niet leuk. Oe smaak kan aangetast worre en dan smaakt oe pintje nie meer. Nee, echt heel veel meese worre daar erg ziek van of nog erger: die kunnen nooit meer carnaval gaan vieren. En toen hebben de regeringen van Bels en Nederland gezegd. Hoho da kan wel wat minder. Mar ja om da te bereiken moet alles minder. Alles? Nou ja, vooral de contacten tussen mensen onderling. En da’s nou net het leuke van carnaval. Mar het is nou zo da ut nou beter is da ge buiten mee niet meer dan twee meese samen bent. 

Zoals gezegd de 11de van de 11de is het begin van het carnavalsseizoen. En dan wordt de hoogheid voor da seizoen bekend gemaakt. Nou, beste Grenszuukers en lieve Grenszuukererinnekes, deze carnaval heb ik de grote eer ik da wir te mogen doen. Da’s vur ut derde jaar alwir da ik men eigen Prins Riesjaar d’n Irste van het Smokkelgat mag noemen. Nou heb ik twee hofdames, Nele en Chantal, maar 2+1 is drie en da kan dus efkes nie. Die zèn er dus jammer genoeg nie bij. Net as de rest: de nar, pliessie, raad van elf, de pruverkes en de rest van het gevolg.

Vandaag is het de 11de van de 11de is, over een paar weken kerstmis zal zijn, en 40 dagen voor Pasen is het carnaval. Da’s in het weekend van 14 februari, Valentijnsdag. Ons motto is dan ook heel toepasselijk: MEEJ HIL OE HART.

Niemand weet hoe de situatie in februari zal zijn, maar we kunnen wel stellen dat carnaval anders gaat worden als we gewend zijn. Maar… Carnaval zit in ons hart en da kunnen we nie zomar laten gaan. Tuurlijk houden we rekening met de richtlijnen. We heten dan wel de Grenszuukers maar deze keer gaan we de grenzen niet op zuuken. 

Bij carnavalsvereniging De Grenszuukers zijn ze hard aan het nadenken over de dingen die wél kunnen. Ons carnavalsblad ’t Tuterèrke kan bijvoorbeeld wel. Ze zijn ook hard aan het nadenken over hoe dingen aanders kunnen. Da hoorde ammel wel as het zover is. Op dees moment is het gewoon ammel nog wat mistig

Beste Grenszuukers en lieve Grenszuukerinnekes,

Blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Des te sneller kunnen we wir het glas heffen, een dansje doen, een liedje zingen. Meej hil ons hart. Alaaf!

Prins Riesjaar d’n Irste